Субота, 20.04.2024, 15:40
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Жовтень » 10 » Поетика і поезія лісу: картографічна інтерпретація Андрія Домаранського
10:52
Поетика і поезія лісу: картографічна інтерпретація Андрія Домаранського

В Кіровограді створили унікальне картографічне видання «Ліси Кіровоградщини: розташування, обриси, назви». Ініціатором проекту став науковець і мандрівник Андрій Домаранський, доцент кафедри географії та геоекології Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Закоханість Андрія в Кіровоградщину доведена не одним краєзнавчо-географічним виданням, кожне з яких має свою порцію романтики, а відтак і поезії (як-от листівки «Моя Кіровоградщина. Ландшафти», довідкове видання "7 чудес України. Кіровоградська область").

На презентації, яка символічно відбулася в переддень професійного свята освітян, зібралася повна зала людей, небайдужих до лісу. Так, Андрій Домаранський наголосив, що карта може бути корисною не тільки для географів, туристів, а й мовознавців, ономастів (авторитетне ономастичне рецензування було зроблено кандидатом філологічних наук, діалектологом Тетяною Громко) та, як не дивно, літературознавців. «Ми спостерігаємо географічний рух в Україні в бік краєзнавчих досліджень, - наголосив Олександр Колотуха. – Ця праця дає багато відповідей, адже один аркуш дає можливість побачити одно моментно динаміку, географічну і ономастичну, лісів на Кіровоградщині».

Серйозність підготовки картографічного проекту засвідчує ретельність дослідницького опрацювання всіх відомих і доступних карт – від найстарішої (карта Боплана) до радянських та відносно оновлених. Ідея полягала звести в одну площину всі назви на позначення лісів та лісових насаджень нашої області – не тільки офіційно зафіксовані авторитетними джерелами, а й ті, що існують серед мешканців конкретних регіонів.

Попереду – відповідальний процес апробації та удосконалення проекту, і в тому, що це унікальне видання знайде свого не менш патріотичного мецената, не викликає сумнівів. Подібний проект виконує не тільки утилітарну, навігаційну функцію: його особлива місія – створення, на зразок палімпсесту, площини, на якій подій буде зафіксовано життя лісів Кіровоградщини протягом сторіч.

Особливий видавничий аспект вивчення подібних проектів не залишився осторонь кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім. В. Винниченка – редакторський та упорядницький зміст роботи над картографічним виданням стане цікавим об’єктом дослідження для майбутніх редакторів та видавців. Ця презентація надихнула на ідею створення літературної карти Кіровоградщини.

Ірина Ткаченко

фото: Артем Дубовик

 

 

 

Переглядів: 895 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024