Понеділок, 29.04.2024, 06:03
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 28 » Візіонер Олександр Акименко
19:32
Візіонер Олександр Акименко
 
"Монофтонгізація дифтонгів - це круто, але я хотів бути журналістом"

Зустріч з Олександром Акименком, колишнім випускником факультету філології та журналістики, мала відбутися давно. У приватній розмові гість пожартував, що вже давно чекав на запрошення.
Його прізвище часто фігурувало під час моїх пар,  колеги по "Меридіану" уважно стежили за його журналістської динамікою - ріст був очевидним ("Інтер", "Forbes Україна"), авторські проекти...

Для майбутніх редакторів, видавців, журналістів успішний досвід молодої людини є показовим - так міркували ми, плануючи заходи для Фестивалю соціальних ініціатив.

Обставини склалися так, що Олександр зі своєю майбутньою дружиною приїхав в Кіровоград і з радістю зустрівся зі студентами.

 

 "Де я, а де "Інтер" 

А все починалося з мрії про журналістику: справжню, гарячу, активну, якісну. Навіть перше заняття з журналістики не зруйнувало мрію Сашка. Його амбіції завжди підкріплювалися реальними діями - декілька медіа-фестів, гранти, робота на відомому українському каналі...

 І, можливо, зараз ті проблеми, які виникали з навчанням (дійшло навіть до відрахування, потім поновлення і отримання диплому), виглядають як виклик системі освіти, яка не орієнтована на компетентісний підхід, яка не сприяє підготовці фахівця, який гнучко може адаптуватися в ситуаціях нових викликів. 

Я не критикую систему, я визнаю, що дуже часто успішними стають в обраній професії студенти, які не отримали червоний диплом, яких вважали двієчниками і ледащами тільки тому, що результати їхньої діяльності не вписувалися в зміст робочої програми, форм звітності... Але це тема іншої розмови.

Не без захоплення я слухала розповідь Олександра про його перші кроки в журналістиці, у досить серйозному жанрі журналістських розслідувань. Його манера оповіді віртуозна, жвава, з гумором - уміє тримати увагу аудиторії. Він належить до категорії особливих людей-візіонерів - тих, які можуть прорахувати на декілька кроків, можуть проектувати і передбачити (наприклад, тенденції, тренди). Такі люди мають розвинуту інтуїцію і часто їм належать відкриття і перші спроби чогось якісно нового. Вони сміливці (погодьтеся, проект "Янукович leaks" є безпрецедентним доказом його сміливості). А ще таких називають пасіонаріями. Цікаве явище - пасінарний журналіст. Професійна та особистісна харизма Олександра Акименка тонко була відмічена Наталією Фенько.

 

"Я працюю за фахом, який прописаний у моєму дипломі"

Проекти Олександра Акименка і його однодумців (Платформа, "Янукович leaks") є показовим прикладом якісної медіадіяльності, соціально відповідальної журналістики.

 

Платформа — це незалежне медіа про майбутнє з амбітною метою. Ми розповідаємо про успішні українські ініціативи та найкращі закордонні практики, аби надихати людей на рух вперед. Ви теж можете стати частиною Платформи і допомогти створити нову Україну, адже нам потрібна ваша підтримка.

 

Як розповідає Олександр, його відразу кинули в серйозну журналістику - журналістські розслідування, резонансні справи, ділова журналістика та питання бізнесу. Вишкіл був професійним і оперативним. І це в той час, коли його відраховували за  практику в школі (спеціалізація "Редагування освітніх видань" літературознавцями та мовознавцями факультету не сприймала як домінуюча). Тому і радить Олександр вчитися у практиків, які мають багатий досвід. Саме цю стратегію було взято за основу Акименком-третьокурсником у проекті "Медіа-фест", який, без перебільшення, можна вважати найамбіційнішим успішним студентським самоосвітнім проектом.

Історії про здобутий досвід Олександра можна почути і побачити на відео. Крім того бонус-випуском буде 11 ефір "Історії успішних випускників з Вікторією Салогуб", з якого ви зможете дізнатися про мрії, плани, здобутки Олександра Акименка.

Дозволю собі проанонсувати (точніше, заінтригувати): ця зустріч матиме резонанс, і, повірте, неочікуваний. Адже була ще зустріч за чашкою чаю з полуницями, під час якої з'явилася амбіційна ідея відродити "Медіа-фест": так-так, той самий Фест, який змінив професійний світогляд наших студентів, допоміг відкрити себе. Його особливість полягатиме ще й у тому, що тренерами будуть і ті студенти,  які колись були учасниками проекту, а тепер успішно працюють в журналістиці - як регіональній, так і столичній. Цей проект стане підтвердженням того, що Олександр Акименко є візіонером.

Зустріч з Олександром Акименком стала логічним акордом, яким завершився фестиваль соціальних ініціатив "Твій погляд-2014".

Ми сподіваємося, що його досвід і поради допоможуть студентам факультету філології та журналістики знайти свою мрію, реалізувати сою ініціативу і ствердитися в житті як професіонал і самодостатня особистість.

 

Ірина Ткаченко

Переглядів: 562 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024