Середа, 15.05.2024, 10:15
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 29 » Шевченко як матриця
20:59
Шевченко як матриця

На факультеті філології та журналістики декламація поезії – звична річ, але улюблена. Пам’ять про Тараса Шевченка тут підживлюється повсякчас, а тим паче, коли відбуваються ювілейні заходи.

Черговий етап конкурсу читців поезії Тараса Шевченка зібрав небайдужих  та свідомих студентів і викладачів 18 грудня. Тішило те, що гідним делегатом від спеціальності «Видавнича справа та редагування» став Артем Луценко – талановитий поет, сумлінний студент, енергійний читець поезії Тараса Шевченка. Йому вдалося переконливо передати дух і енергетику «Гайдамаків» Шевченка, не бракує Артему артистизму і, найголовніше, щирості – знаючи його громадянську позицію, відчуваєш довіру до кожного слова!

В контексті цікавих і часом непередбачуваних шевченкознавчих дискурсів з’явилися такі думки…

Шевченкова геніальність є фактом. Місійність його поезії, футуристичність слова вражає. Найпарадоксальніше, що істинність бачення Шевченком України в її історіософському, націософському та геополітичному розвитку безкомпромісна. І саме в цей історичний момент, коли відбувається черговий спалах національної ідентичності, потреба перечитувати знакові тексти Кобзаря беззаперечна.

Читати вголос поезію Тараса Шевченка – це інше враження і вплив, ніж від читання про себе. Відкриваєш для себе додаткові площини для пошуку підтекстів, додається реакція глядачів… І це справжня таїна – на конкурсі читців Шевченкової поезії відчути наближений до катарсису стан, коли приходить чітке усвідомлення того, що поет з відстані двох сторіч застерігає від доленосних для України рішень!

«Ти все оддав приятелям. А їм і байдуже» - яка промовиста історіософська алюзія!

Цікавою є парадигма зв’язку поезії Тараса Шевченка з сучасністю. Про це точно висловився Євген Маланюк: « […] єдиним ліком, єдиним рятунком проти всіх національних хворіб є саме вогняна, вулканічна, страшна в своїм національнім демонізмі поезія Шевченка – і до цього часу – тілько вона одна і ні яка інша! Між генієм та сучасністю завше колізія. Геній дає всього себе, але сучасність бере від нього те, що вона  здужає  взяти. Це стосується як окремих людей, так і поколінь, як суспільства, так і певної доби, її прагнень, її духу. Несмертельні твори несмертельних творців, живучи у віках, перечерпають у свідомості сучасників невпинну еволюцію». Може, й справді, не все здатен взяти із Шевченкової поетичної матриці сучасний українець?

У чужому краю

Не шукайте, не питайте

Того, що немає

І на небі, а не тілько

На чужому полі.

В своїй хаті своя й правда,

І сила, і воля.

Поезія Шевченка багата на історіософські підтексти, наближення до нього, пізнання і розуміння творчості Кобзаря є процесом невичерпальним – і це не пафосна метафора. Сьогодні слова Шевченка звучать, як ніколи, актуально і гостро.

Так важливо вчасно прочитати вголос або почути від іншої людини ті рядки, які стануть вагомим аргументом для сучасного українця, стануть прозрінням.

 

Ірина Ткаченко
Переглядів: 559 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 ameli  
0
Бог ти мій! І як така тендітність акумулює в собі стільки енергії духу! Ірино, Ви наш кафедральний "кобзар"! Дякую, що Ви є.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024