Субота, 11.05.2024, 04:37
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Грудень » 18 » Не все так погано
16:15
Не все так погано
    Кажуть, що непрофесійність лікаря набагато страшніша, ніж учительська чи журналістська. Але якщо поглянути з іншого боку, то учитель калічить щось більше, аніж тіло – майбутнє нації. А журналіст впливає на свідомість і може маскувати чорне під білим або ж навпаки. І це страшно, коли така відповідальна людина не знає і не сповідує формулу трьох П— порядність, професіоналізм, патріотизм. І найцінніші державні цінності кидає в болото, так сталося із Днем незалежності України: 85% газет проігнорували це свято, і лише 15% відреагували на цю подію. Та на жаль, ті газети, які все ж відреагували не є масовими, - ось те, за що найбільше болить душа. У галузі нашої майбутньої професії при випуску нової книги зафіксовані прикрі випадки із перевертанням українського прапору і не десь там за кордоном, а у нас на Батьківщині.
    Про це розповідав доктор філологічних наук, професор, академік АН вищої школи України, завідувач кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка — Микола Степанович Тимошик, який викладав в Кіровоградському педагогічному університеті імені Володимира Винниченка з 25 по 27 жовтня.
   Та говорив він і багато хорошого про видавничий проект після трагедії принцеси Діани, який вийшов всього-на-всього за 6 днів. І там не висвітлювалася трагедія, і не було смакування криміналу, як відбувається це у нашому місті, а демонструвалися фото із життя цієї людини, коли вона раділа життю. В нас же книгу готують десь приблизно рік або 8 місяців, коли в Радянському Союзі взагалі 3-4 роки.
   Можливо, хтось скаже, що нікому немає ніякого діла чи 6 днів або 8 місяців друкується книга? І хто зараз читає ті книги? Коли в Інтернеті можливо відшукати набагато більше. Ну, перевернув хтось український прапор, ну, посміявся хтось із Шевченка, але ніхто не помер від цього і не збіднів. Приїздив київський професор повчити нас «уму-розуму», назвав нас провінцією та й поїхав собі!
   Але чи можна людей ділити на хороших і поганих, не буває ідеальних лише з позитивними або негативними сторонами, на те ми й люди, щоб брати від життя по максимуму. Мабуть, варто звернути увагу, коли така заслужена людина говорить (не просто так присвоюють якісь звання), що щось не так. То чи не варто оглянутися і подумати чи справді ми щось робимо не так? Бо не буває у житті абсолютної правди або брехні: у ньому маса півтонів.
   А Інтернет — це хороша річ, але колись зламається комп’ютер або не вистачить грошей. А книгу завжди можна взяти у руки, відчути її аромат і щось приємне пригадати. Можливо, пригадати ті далекі роки як починав писати сам, спочатку констатуючи факт, а згодом переосмислюючи його.
   Ще Микола Степанович розповідав нам, що у журналістиці не може бути вимисла, тобто вигадки: у журналістиці можна лише домислювати певні події, образи. Микола Степанович розповідав нам про секрети використання цих речей – вимислу і домислу. Домисел професор використовував у своїх перших статтях «Пишіть матерям» та «Солом’яна лялька» — ці дві статті основані на одній події, але друга написана через 8 років. Будучи студентом першого курсу, якось поїхав додому і запізнився на автобус, провів цілу ніч на вокзалі. В нього була сусідка, яка весь час розв’язувала то зав’язувала свої вузлики на торбинках. У першій статті він констатує факт про матір, яка зібралася до сина, який їй довго не писав і не приїздив. У другій - присутні домисли де вже яскраво вимальовані образи матері, сина, невістки, внучки і солом’яної ляльки… Бо у солом’яної ляльки є щось набагато більше ніж у довгоногої красуні Барбі — душа.
   Мабуть, легше жити як жили до цього. Переробляти новини у сенсації, говорити, що Федоровим був першим друкарем на Україні, а професор як приїхав так і поїде, возвеличувати пам’ятник Кірова або просто мовчати. Але чи варто тоді жити… Я не кажу, що все так погано в нас є думки, сили, мрії а — це головне, і треба боротися іти вперед!       
       
Тетяна Пташник, 25 група
Переглядів: 770 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024