П`ятниця, 26.04.2024, 08:58
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Листопад » 24 » На цій книзі будуть виховуватися патріоти України
21:20
На цій книзі будуть виховуватися патріоти України

Те, що книга «Рух. Початок», яка писалася десятиліттями, побачила світ 21 листопада, – символічно, адже, за переконаннями рухівців, Революція гідності була логічним продовженням боротьби за утвердження української державності.  І ця боротьба досі триває.

 «Ця книга – не нарис, як дехто думає, історії обласного осередку національно-демократичної партії, якій судилося наприкінці ХХ століття стати основним будите лем відновлення державної незалежності України», – стверджує Василь Бондар у передмові. Це картина опритомлення української людини, особливий non-fiction, який повертає обличчям до історії, руйнуючи міфи і стереотипи ,нав’язані Росією і тими, хто не хоче бачити Україну незалежною.

Василь Бондар взяв на себе місію самовидця

Обласна команда рухівців (а в цей день до зали краєзнавчого відділу бібліотеки імені Д.Чижевського прийшли Василь Бандар, Володимир Кобзар, Світлана Орел, Юрій Матко, Володимир Панченко, Анатолій Авдєєв, Олександр Ромащенко та багато інших, які ще топчуть українську землю, допомагаючи у ствердженні української суверенності) ділилася спогадами про ті часи на початку 90-х, коли піднімалися перші жовто-блакитні стяги, коли руйнувалася радянська система. Виступи рухівців доводили, що вони ще в бойових рядах!

Василь Бондар взяв на себе місію самовидця: його щоденник («Нотатки необандерівця») укрупнено показує розгортання визвольних подій. Його коментування під час презентації візуалізовували картини становлення Руху, оживлювали слова.

«Сьогодні ми чітко бачимо, хто є наш ворог, а хто друг» (В. Панченко)

Не тільки згадували, а й аналізували: революцію творять романтики, а державу мають будувати управлінці. Мабуть, і причина поразок та гальмування цього процесу в цьому. «Попри все свою історичну місію Рух виконав, як і Помаранчева революція, –- резюмує Володимир Панченко. – Проголошення незалежності України стало головним здобутком рухівців». Сьогодні маємо ще нереформовану Україну, війну, багатотисячні страти найкращих українців, але в цій гіркоті є свій, суперечливий позитив, і полягає він в чіткій ідентифікації українців як нації, не малоросів. «Сьогодні ми чітко бачимо, хто є наш ворог, а хто друг» (В. Панченко).

За короткий час змінити Україну неможливо, але завдяки таким виданням зміни будуть активізовуватися. Справа в пам’яті і розумінні того, що відбувається…

«Сьогодні мене дивує молодь – фахова, професійна, патріотична!» (А. Авдєєв)

Окремий сюжет – редакційно-видавничий процес створення книги. Її появу Василь Бондар планував ще 5 років тому (нагадаємо, Народний рух України, очолюваний В. Чорноволом, в цьому році святкує 25 річницю), але обставин складалися так, що книга буле незатребувана, невигідна регіоналівській владі… В першу річницю Революції гідності логічним було наполягти і видати майже готову книгу спогадів про початок Руху. За підтримки Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради у рамках Обласної програми розвитку книговидання і книгорозповсюдження на 2-011-2015 роки книга «Рух.Початок»  вийшла в світ! І це теж перемога, за яку варто подякувати Віті Атаманчук.

Знаковим є той факт, що макет та верстку книги здійснив студент 3 курсу факультету філології та журналістики КДПУ ім. В. Винниченка, майбутній редактор та видавець, Артем Луценко. З таких діалогів починається національне ствердження, яке відбувається логічно, у зв’язку з поколіннями. Головне, не загубити генетичний код української нації.

Ірина Ткаченко

фото: Світлана Дубина, Олена Карпенко

 

Переглядів: 512 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024