Вівторок, 07.05.2024, 05:57
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 29 » Мрії здійснюються (враження від львівського форуму видавців)
09:12
Мрії здійснюються (враження від львівського форуму видавців)
Звідки береться любов до книжок? Хтозна… Може, це закладено природою? Чи, може, це відгук майбутньої професії? Не знаю. Та насправді ми відчули бажання якнайшвидше купити і прочитати книгу саме на вісімнадцятому Форумі видавців, який пройшов у Львові 14 – 18 вересня цього року. Це була найбільша мрія всієї 24-ї групи: відвідати Львів, познайомитися з різними авторами і новинками українських видавництв.
 
Отак, із мрією і професійною цікавістю, 15 вересня ми вирушили до Львова. Після всієї неприємної метушні з квитками (ми повинні були їхати в різних потягах), довгої дороги на верхніх полицях, «собачого» холоду у вагоні та запізнення потяга на годину ми все ж дісталися до славнозвісного міста книжок і унікальної архітектури. Місто Лева гостинно зустріло нас сонячною погодою. Хостел, у якому ми зупинилися, вразив своїм комфортом, яскравістю кольорів і гостинністю персоналу. Ну кому б не сподобались кольорові стіни, двоповерхові ліжка з м’якими матрацами, ковдрами і яскраві папірці на вікнах замість жалюзі?! Знайомство зі Львовом почалося з позитивних вражень…
 
На жаль, більшість заходів, які ми сподівалися відвідати на Форумі видавців (взагалі у програмі форуму їх налічувалося близько 700), проходили одночасно в різних місцях, тож надія охопити все й одразу не справдилася. Ми вирушили до палацу Потоцьких, де й проходила основна частина заходів: книжковий ярмарок, презентації видавничих новинок, авторські зустрічі й автограф-сесії. 
 
Різноманітність літератури вражала: від дитячої літератури до наукової, від періодичних видань до серіальних. У п’ятницю ми встигли накупити стільки книжок, скільки ми не купували за один раз взагалі за все життя (не враховуючи навчальну літературу). У кожного в сумці було не менше трьох-чотирьох книжок. Серед купи народу мали можливість помітити Братів Капранових, Марію Матіос, Люко Дашвар, Ірен Роздобудько, Сергія Жадана, Зеновія Филипчука і багато інших відомих і невідомих письменників. З деякими ми навіть сфотографувалися і взяли автографи. 
 
У той же день на СК «Динамо» відбувся футбольний матч між збірними письменників і читачів, де ми змогли побачити в незвичних для себе ролях Сергія Жадана, Сашка Ушкалова, Андрія Кокотюху та інших. Ми отримали масу задоволення не тільки від гри (в якій, до речі, письменники програли читачам 3:0), а й від того, що пошуки самого місця події стали справжньою пригодою. Ця подія була приурочена до презентації книги «Письменники про футбол». 
 
Вечір п’ятниці був присвячений прогулянці по Львову. Вузенькі вулиці, вазони з квітами на балкончиках, старовинна архітектура, безліч маленьких крамничок і кав’ярень манила до себе. До речі, особливістю таких закладів є те, що їх використовують для різних презентацій і виставок. Однією із таких виставок була фотовиставка «Б.О.М.Ж. Без ознак мистецького життя », що була презентована у кав’ярні «Віденські булочки». Тож для гостей міста цього дня випала хороша нагода не лише насолодитися львівськими солодощами, а й оцінити майстерність та ідеї фотографів. 
 
Основним нашим маршрутом по Львову був саме центр міста: площа Ринок, Оперний театр, пам’ятник Т.Г.Шевченку, парк ім. І.Франка, Львівський національний університет ім. І.Франка.
 
А який гарний Львів увечері! Безліч вогників, ліхтарів, підсвіток на дахах і стінах будинків. Саме той вечір ми й присвятили іронічній поезії. Брати Капранови, Сергій Пантюк, Юрко Позаяк, Андрій Любка, Віктор Неборак у театрі «Воскресіння» ознайомили нас зі своїми віршами, які дуже відрізняються від тих, до яких ми звикли, дарували пісні й жартували. Уся зала сміялась і аплодувала. 
Суботу, 17 вересня, ми присвятили саме прогулянці по вулицям міста. Дехто ще завітав на Форум видавців, щоб докупити книжок, а дехто пішов у пошуках сувенірів і подарунків. Мабуть, найцікавішим у той день був підйом на Ратушу, що була збудована ще в XIV ст. Пройшовши 408 сходинок вверх, ми мали можливість насолодитися краєвидами Львова з висоти пташиного польоту. Це було вражаюче! Єдине, чого насправді хотілося, – це просто стояти і дивитися. 
 
Після майже двох днів перебування у старовинному місті ми з сумом покидали вузькі вулиці вже майже рідного міста. Ми ще так багато не встигли побачити... Та все ж, як не сумно нам було, оптимізм переміг. Ще не встигли ми сісти в потяг, як уже запланували купу поїздок з групою на майбутнє. Тож чекай нас, Львове, ми ще повернемось! 
 
 
Світлана Дубина
Переглядів: 907 | Додав: News_editor | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024