П`ятниця, 29.03.2024, 06:57
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Квітень » 6 » ЛЕКЦІЇ ПРОФЕСОРА М.С. ТИМОШИКА
13:23
ЛЕКЦІЇ ПРОФЕСОРА М.С. ТИМОШИКА

Кафедра видавничої справи та редагування у своїй діяльності постійно зорієнтована на вивчення й застосування передового досвіду вищої школи України. Одна з форм такої роботи – запрошення провідних викладачів, знаних учених для читання лекцій до Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

У рамках такої співпраці на початку квітня цього року професор М.С. Тимошик, завідувач кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, читав новий цикл лекцій для студентів нашої спеціальності. Професора М.С. Тимошика добре знають і шанують студенти. З його підручників та безпосередніх зустрічей з відомим науковцем майбутні видавці й редактори засвоїли сформульовані й обґрунтовані ним три основоположні принципи журналістики – три "п”: професіоналізм, порядність, патріотизм, – які стали чіткими орієнтирами їх нинішньої та майбутньої професійної діяльності.

Добре обізнані наші студенти й із власною авторською методикою професора М.С. Тимошика, розробленою на основі канадського та шведського досвіду викладання фахових дисциплін за напрямом підготовки "Журналістика”. Спілкування через серце – те, що у викладах Миколи Тимошика протистоїть старій системі викладання і що найбільшою мірою  суголосне з нашою українською ментальністю. Такі лекції професора М.С. Тимошика – свого роду підвищення кваліфікації й для викладачів КДПУ ім. В. Винниченка.

Інноваційні підходи в читанні лекцій: мультимедійні засоби, інтерактивне спілкування зі студентами – увиразнюють новаторський характер змісту й форми цих курсів. Орієнтири європейської освіти, розкриття питань у широкому контексті розвитку людської цивілізації допомагають лекторові висвітлювати нашу вітчизняну проблематику: труднощі розвитку, а також різнобічні переваги й перспективи спеціальності "Видавнича справа та редагування” в сучасній Україні.

Так, протягом щойно прочитаного курсу лекцій Микола Степанович, використовуючи матеріали шведських газет, проілюстрував широкий спектр можливих різновидів жанру інтерв’ю. Більше десятка різних видів інтерв’ю, проаналізованих лектором, з їхньою яскравою специфікою, особливою змістовою та функціональною спрямованістю, безперечно, при вмілому використанні можуть збагатити й урізноманітнити український медіа-простір. Викладач прагне навчити студентів правильно ставити питання, виділяти у відповідях найголовніше і влучно, точно, яскраво відтворювати суть розмови під час підготовки газетних матеріалів.

За чотири роки навчання на бакалавраті цієї спеціальності студенти набули важливих практичних навичок, зокрема разом з молодшими курсами випускають факультетську газету "Територія”, беруть активну участь у навчальному проекті для сільських і міських школярів "Газету зробити просто”, а також у розробленні web-порталу факультету. Після ліцензування овсітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст”, на V курсі матимуть можливість розвивати навички, досягати вищого рівня професійної освіти.

Окрім чітко побудованого й досконало методично відпрацьованого блоку з редагування (вироблення навичок редакторського аналізу й правки текстів), професор М.С. Тимошик цього разу представив цілком новий лекційний матеріал.  З дисципліни "Історія видавничої справи” для студентів старших курсів він прочитав лекції, присвячені історії розвитку письма, книговидання в Україні та світі, від найдавніших часів до розквіту друкарської справи. Мультимедійні засоби супроводжували виступ професора М.С. Тимошика й допомагали студентам яскраво, зримо сприймати інформацію про вершинні досягнення людства на цьому шляху.

О.О. Семенець,

завідувач кафедри

видавничої справи та редагування
КДПУ ім. В. Винниченка
 
Переглядів: 957 | Додав: Olena_Semenets | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024