Субота, 27.04.2024, 21:51
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 23 » Кіровоградські артеківці
22:19
Кіровоградські артеківці

"Кримські" дні на факультеті філології та журналістики не могли відбутися без візії "Артеку". Завдяки Фестивалю соціальних ініціатив "Твій погляд-2014" за підтримки Центру регіонального розвитку "Топ-Кая" відбулася давно планована зустріч-спогад  артеківців-кіровоградців - людей, яким пощастило відпочивати в міжнародному таборі дітьми, та педагогів-організаторів, які працювали в різних таборах "Артеку".

На зустріч завітали артеківці 2000, 2003, 2004, 2005 та 2010 років, які працювали та відпочивали в Лазурному, Хрустальному, Янтарному та Алмазному таборах МДЦ "Артек".
Потішило й те, що глядачами були студенти 3-го курсу факультету іноземних мов, на яких влітку чекає педагогічна практика в таборах, тому в гостей не було дефіциту уваги, а розмова отрималася діалоговою та інтерактивною.

Артеківці розповіли про свою історію, яка пов'язала їх з "Артеком", поділилися своїми спогадами та мріями, які допоміг здійснити "Артек". Цікавими були розповіді про артеківські курйози, парадокси та відкриття. Для глядачів була зімпровізована виставки артеківських реліквій: фотографії артеківців, які завітали на зустріч, галстуки (до речі, найдавніший галстук на цій експозиції 18-річного віку з табору "Хрустальний", привезений автором статті в 1996 році), значки, грамоти, перепустки, візитки, навіть пакетик тепер вже раритетного цукру з 2003 року, а також різноманітні записи з побажаннями від дітей, які відпочивали в таборі. Всі ці реліквії мають велику цінність для тих, кому вони належать.

Артеківський настрій передавали численні пісні "Артеку" як російською, так і українською мовами, а також фотослайди, які відкривали присутнім масштаби "Артеку" в його архітектурі, ландшафті, синтезі моря і гір, дитячих облич, величного Аю-Дага та таких рідних артеківцям Адалар.

Тема долі відомого в усьому світі табору, "дитячої республіки", теж не залишися поза увагою. Як артеківці, так і гості зустрічі були одностайними в тому, що "Артек" має залишатися "Артеком": в складі якої б держави не був табір, гуманістичні цінності і демократичну місію "Артеку" потрібно зберегти - зараз це на відповідальності влади тієї держави, яка анексувала Крим і, звичайно, Артек має бути під пильним наглядом ЮНЕСКО та світової спільноти загалом.

Тим паче, що в 2015 році "Артек" святкуватиме визначний ювілей - 90 років!!! В таборі працюють професіонали, артеківці-патріоти, які зуміли в пострадянський час модернізувати Артек, перетворити його в глобальний освітній, культурний центр, місце, в якому відкривають зірку в кожній дитині.

"Артек" пережив за свою майже столітню історію серйозні катаклізми - часи голодомору, війна та окупація, застій, корупція, наклепи, фінансові проблеми за часів президентства Януковича, але завдяки вірі і наполегливій праці педагогів табору вдалося вийти на міжнародний рівень і тримати якісні показники організації змістовного дозвілля дітей, фестивальних програм за будь-яких складних обставин. 

Колишніх артеківців не буває. Артеківець сьогодні, артеківець завжди. В цьому переконані кіровоградські артеківці, які вірять в те, що "Артек" не буде втрачено, що і для українських дітей він буде гостинним та демократичним, тому що Артек завжди був поза політикою, відкрито приймав дітей з різноманітних країн світу, сповідуючи принципи національної толерантності, поваги і людяності.

Наприкінці зустрічі артеківці записали відео-побажання рідному "Артеку", наголосивши на тому, що "Артек" має залишитися "Артеком" - безпечним, демократичним, надійним, гуманістичним, дружнім, мирним, відкритим, толерантним, вільним! А глядачам-студентам - майбутнім педагогам-організаторам знайти свій Артек тут, в Україні: в якому б таборі їм не довелося працювати, Артек створюємо ми!
Тішить, що в Україні ініціювали створення табору, який працюватиме за системою "Артеку" (Артек-Карпати): це доводить, що "Артек" дійсно є республікою життя! Для українських дітей "Артек" не втрачено!

Переглядів: 540 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024