П`ятниця, 29.03.2024, 09:53
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 23 » «Хай буде все небачене побачено» (до ювілею Ліни Костенко)
09:59
«Хай буде все небачене побачено» (до ювілею Ліни Костенко)

19 березня – знакова дата для кожного українського філолога, адже в цей день народилася видатна українська поетеса Ліна Костенко. Цьогоріч поетеса відсвяткувала 85-річний ювілей. Вже стало доброю традицією проведення поетичних заходів, приурочених до цієї події, на факультеті філології та журналістики.

Вшанування ювілею Ліни Костенко відбулось у вигляді поетично-музичного марафону, який об’єднав не лише студентів і викладачів філологічного факультету, а й усіх кіровоградців, небайдужих до української поезії.

Розпочався марафон імпрезою «Хай буде все небачене побачено», ініційованою студентами та викладачами факультету філології та журналістики. Поезія Ліни Костенко звучала у виконанні самої поетеси (гостям заходу продемонстрували відеодекламацію віршів), а також у виконанні учасників поетичної імпрези. Особливо вразили присутніх музичні інтерпретації поезій, часом – досить несподівані  (реггі, блюз) у виконанні талановитих кіровоградських музикантів.

Вже традиційним і рідним для Кіровограда є проект «Весна римами Ліни», ініційований Олександрою Панченко, випускницею кафедри видавничої справи та редагування: цього дня звучали улюблені вірші та пісні на слова Ліни Костенко на площі Героїв Майдану у виконанні всіх шанувальників її творчості.

Завершальним акордом свята став музично-поетичний вечір «Моя любове, я перед тобою!» у галереї «Єлисаветград» (музичні етюди запропонували студенти та викладачі КДПУ ім. В. Винниченка, до проекту долучилися колишні випускники та студенти музичного училища). Запальне танго, нестереотипне виконання віршів, осучаснені музичні кавери на слова Ліни Костенко нікого не залишили байдужим.

«Важливим є той факт, що всі ці творчі ініціативи йдуть від молоді. Їхнє бажання відкривати для себе українську поезію, популяризувати її в модерних форматах доводить активну громадянську позицію. Національна культура без шароварщини – це той вектор, за яким потрібно рухатися, аби українізація відбувалася природно і лагідно. Кіровоградська молодь створює активний проукраїнський культурний бренд, і свідченням того є численні поетичні збірки, мистецькі проекти», – підкреслює Ірина Ткаченко співорганізатор ювілейних заходів.

Заходи з нагоди ювілею поетеси відвідали не лише кіровоградці, а й гості міста. Очільниця всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» Оксана Левкова, яка завітала на кілька днів на Кіровоградщину, щоб презентувати українську стрічку «Холодний Яр – воля України або смерть», відзначила високий рівень творчості та відповідальності кіровоградців: «Я не очікувала, що в Кіровограді такий потужний молодіжний культурний рух. Вам вдається руйнувати стереотипи, пропонуючи не шароварний культурний продукт. Не зупиняйтеся, адже ви витворюєте українську матрицю, на якій відроджуватиметься наша країна».

Незвичайний видавничий проект «Рукописна книга віршів Ліни Костенко» реалізували Вікторія Гапоненко та Альона Олійник, студентки спеціальності «Видавнича справа та редагування». Книга особлива тим, що улюблені поезії могли записати всі охочі під час ювілейного марафону. Ексклюзивності збірці додали ілюстрації Ольги Макаревич, відомої художниці, студентки цієї ж спеціальності. Ініціатори акції планують передати книгу самій Ліні Костенко як подарунок від кіровоградських шанувальників її творчості. 

Переглядів: 726 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024