Четвер, 02.05.2024, 22:11
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 15 » Я знаю, що ми зробили цього літа
14:02
Я знаю, що ми зробили цього літа

Авантюрний медіаосвітній проект "Чистий простір-2014" відбувся втретє в традиційно перші вихідні липня (4-6 липня) на березі мальовничого рукотворного майже озера, що на Знам'янщині, неподалік села Цибулеве.

Медіа-кемп згуртував студентів, викладачів, медіакритиків,  журналістів, блогерів, айтішників, музикознавців, медиків, будівельників, спортсменів та вчителів - загалом 18 відважних романтиків, які цікавляться сучасними медіа, навчалися, відпочивали, спілкувалися та оздоровлювалися за програмою медіа-кемпу "Чистий простір" (іміджевий проект кафедри видавничої справи та редагування факультету філології та журналістики КДПУ ім. В. Винниченка), аналогів якого на теренах Кіровоградщини немає.

Про медіаосвіту. Таборівка тривала три дні, тематика табору була спланована так, аби в нетиповому для медіа середовищі осмислити складні явища сучасного інформаційного простору. Окремі освітні модулі стосувалися особливостей мас-медійної комунікації, телевізійної та пресової журналістики, інформаційних війн та громадського сектору журналістики.

 «Метафора чистого простору універсальна. Вона допомогла нам у створенні проекту, який може об’єднувати різнопланову проблематику, формати, людей, сфери діяльності, – наголошує організатор Ірина Ткаченко, старший викладач кафедри видавничої справи та редагування. – Кожного року ми робимо акцент на медіаосвіті, намагаємося підвищувати медіаграмотність наших студентів і активістів, які відгукуються долучитися до цього проекту. Комусь імпонує таборове життя, для когось важливми є момент спілкування з цікавими людьми, нестандартні умови для медіаосвіти, відпочинку, загартування. Цей табір допомагає пізнавати студентів, журналістів, себе. В цьому його особливість».

Особливий акцент був зроблений на мотиваційній складовій життя та особистісному розвитку людини. Досвідчені, молоді та успішні Тетяна Пташник, Олена Янішевська та Наталя Романюк професійно виконали місію тренерів, забезпечивши освітню складову табору змістом, журналістським досвідом та конструктивним діалогом. Проблеми сучасних медіа обговорювалися в колі біля ватри та на березі ставу, на тлі неба, щойно зораного поля та степових доріг. Це, безперечно, додавало романтики та атмосферності для  ексклюзивних розмов на важливі теми, які турбують сучасну молодь. 

Цьогорічний табір міг би не відбутися – наша країна переживає складний час, проте подібні заходи згуртовують людей, дають надію, тому, завдячуючи наполегливості потенційних учасників та ініціаторів медіа-кемпу – Ірини Ткаченко, Романа Пикалюка та Дмитра Шульги – "Чистий простір" подорослішав на рік.

Про романтику таборового побуту. Триденний відпочинок біля мальовничого затопленого кар’єра для всіх сміливців, які все таки доїхали до місця таборівки, став незабутньою пригодою (дехто вперше ночував в наметі, їв їжу, приготовану на вогні, проїхався з вітерцем на вантажівці до місця таборування). У таборі були створені комфортні умови для перебування – для навчання та відпочинку: стіл та лави, сучасні намети, мангал, волейбольний майданчик, сконструйований активним учасником медіа-кемпу, будівельником із золотими руками Павлом із КІСМу.

Окрема тема для розмови таборова кулінарія. Організатори дотримали слова – смажені на вогні коропи були (шкода, що не приїхала, хоч і обіцяла, Олена Кваша - медійна fishka її не залишила б байдужою!), уха, шашлик, куліш – все, що може зробити голодного медійщика трішки щасливим.

Виграшність заходу досягнутою грою на контрастах – хто залишитися байдужим до майже незайманої природи, тихого плеса ставка, яке нагадує кримську морську оазу чи покинуте, але не забуте людьми, озеро??? Сучасний Кіровоград, хоч і має свої принади, йому не конкурент! Принаймні, так стверджували учасники медіа-кемпу.

Також активно допомогли цибулівчани – родинні зв'язки Ірини Ткаченко стали в нагоді, тому був організований оперативний ексклюзивний доїзд до табору та від'їзд (спасибі Андрію Решетнікову), питна вода, інвентар, дрова (коропи теж стали частиною меценатської допомоги від А.С.Головатенка, тата І.Ткаченко). Проект є спільнокоштовим, зовнішнього фінансування не мав, але в організаторів є амбітні цілі наступного року отримати грант, який допоможе підвищити рівень проведення медіа-кемпу «Чистий простір».

Неймовірно позитивна атмосфера табору – і це не перебільшення – створювалася кожним із учасників, адже всі виявляли неабияку зацікавленість до проекту та заходів, були відкритим до діалогу та самопізнання. А віртуозна гра на гітарі Романа Пикалюка, Сергія Цигульского, Дмитра Долгіх, Вані Котка та Олени Янішевської (!) ще довго буде відлунювати в пам'яті.

Організатори «Чистого простору-2014» дякують всім учасникам та гостям табору за підтримку, приємне, корисне спілкування, позитивний досвід, оптимізм.

"Були тут вперше. Все, що відбувалося, перевершило сподівання, відчуття самі теплі. Цей проект має ВЕЛИКЕ МАЙБУТНЄ. Дуже вдячні за можливість прийняти участь. Організація на високому рівні, а ще атмосфера спілкування та позитивний погляд у майбутнє надихає на нові звершення. Дякуємо" (Аня та Андрій Бондаренки).

 

ЗМІ про медіаосвітній проект "Чистий простір-2014"

 

  1. Романюк Н. Про вчителів http://gre4ka.info/blog/entry/pro-vchyteliv
  2. Романюк Н. Медіа-кемп «Чистий простір»: поєднуючи освіту й відпочинок http://abzats.kr.ua/index.php/sotsium/item/136-media-kemp-chistij-prostir-poednuyuchi-osvitu-j-vidpochinok
  3. Шульга Д. "Чистий простір-2014": навчання та відпочинок в умовах, наближених до екстремальних http://www.kirovograd.net/society/2014/7/10/chistii_prostir2014_navchannja_ta_vidpochinok_v_umovah_nablizhenih_do_ekstremalnih.htm
  4. Кнут В. Кіровоградці влаштували «Чистий простір» у Знам’янському районі http://persha.kr.ua/kirovogradci-vlashtuvali-chistij-prostir-u-znamyanskomu-rajoni/
  5. Пикалюк Р. Медіакемп "Чистий простір": відпочиваючи - навчаємось http://nashmetod.blogspot.com/2014/07/blog-post.html

 

Офіційний тізер проекту https://www.youtube.com/watch?v=8MKmtUMyv9I

Про медіа кемп на КІТі (з 35 хвилини)

https://www.youtube.com/watch?v=lCuH5RBpHSI

Більше фото тут.

 

Довідка про проект

 Медіа-кемп "Чистий простір" - проект кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім.В.Винниченка, відбувається щороку на початку липня.

Тематика - медіаекологія, медіаосвіта, особистісний розвиток, здоровий спосіб життя, активне дозвілля.

Тренери "Чистого простору-2014":

Наталя Романюк - магістр видавничої справи, блогер (м. Київ);

Олена Янішевська - журналіст (м.Кіровоград);

Тетяна Пташник - журналіст (м.Кіровоград).

Формати - таборівка, тренінги, квести, спортивні заходи.

Переглядів: 543 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024