Четвер, 16.05.2024, 05:46
Кафедра видавничої справи та редагування КДПУ
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 12 » Європейськість Василя Петровича Марка
01:01
Європейськість Василя Петровича Марка

Бути учнем Василя Петровича Марка більшість його колишніх і сучасних студентів, аспірантів сприймає як подарунок долі. Місійність його лекцій і настанов у потрібний момент життя осмислюється, усвідомлюється цінність кожного слова, запитання, правки....

Він належить до когорти тих професорів, які формують літературознавчий імідж факультету. Кіровоградська літературознавча школа формувалася на його працях і зараз тримається на стратегіях Василя Петровича в аналізі художнього твору: «Якщо на нашій кафедрі інтерес до художнього твору з’явився, є і буде, то це заслуга Василя Петровича», підтверджує Г. Д. Клочек.

Презентація книги Василя Петровича Марка «Аналіз художнього твору» без перебільшення є знаковим явищем не тільки в житті кафедри української літератури та філологічного факультету КДПУ ім. В. Винниченка, а й всієї літературознавчої спільноти України.

«Художній твір, особливо літературний – це найскладніше, що створено руками і мозком людини. Як працює художній твір, який тисячу років живе і може впливати постійно, загадка дуже велика», – підкреслив під час виступу Г. Д. Клочек, наголошуючи, що ця згадка посилює інтерес до цієї книги.

Тема аналізу художнього твору складна, проте філологічна майстерність Василя Петровича, його віртуозність як літературознавця допомагають розуміти художній світ, у його інтерпретації складні категорії і явища постають внутрішньо зримими, відчутними на рівні думки та емоцій. «Цю книгу потрібно читати, а, читаючи, смакувати», радить Наталія Миколаївна Фенько, перша аспірантка Василя Петровича. «Висока концентрація думки, неординарної думки, на один квадратний дециметр у цій книжці», математичними образами охарактеризувала книгу Світлана Леонідівна Ковтюх.

Фундаментальний посібник В. П. Марка «Аналіз художнього твору» стане незамінним методичним і методологічним інструментом для студентів, вчителів-філологів, літературознавців.

Магією слова Василя Петровича зачаровуєшся, його європейськість духу і шарму, помножена на інтелігентність, ввічливість і уважність до кожного, полонять раз і назважди. І це не пафосні слова, а квінтесенція тих добрих слів і захоплень, які почув у свою адресу Василь Петрович під час презентації та після неї. «Це треба наслідувати і в себе всотувати, це про євпропейськість професора Василя Марка сказав Сергій Павлович Михида,  ще не одне покоління студентів буде це відчувати і виховуватися на цьому».

Європейську довершеність Василь Петрович продемонстрував під час презентації, візуалізувавши словом художній світ поезії Дмитра Павличка «Моя гріховнице пречиста».

Презентація книги запам’ятається як потрібний діалог з Василем Петровичем, як свято слова і поезії, пізнання і пошуків, бо таким є життя Василя Петровича Марка, натхненного і невтомного у пошуках таїни слова!

 

Ірина Ткаченко
Переглядів: 712 | Додав: R_Editor0073 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Партнери сайту
Copyright KSPU © 2024